Hofteartrose

Hofteartrose er en kronisk sykdom som gir leddsmerte, ømhet i hofteområdet og mindre bevegelighet i hofteleddet (1). Hofteartrose er mest vanlig blant eldre, og overvektige (2). Det er like utbredt blant kvinner som hos menn (3).

Årsaksfaktorer for hofteartrose kan hovedsakelig deles i faktorer knyttet til lokale forhold rundt leddet, og mer generelle faktorer (3). Lokale faktorer ved hofteleddet inkluderer: forskjellige anatomiske varianter i hofteleddet, som for eksempel hoftedysplasi, tidligere hofteskader, og endret muskelfunksjon rundt hofteleddet.

 

Generelle faktorer til hofteartrose kan være (2, 3):

  • Alder – det er en sterk økning i forekomsten av all type artrose med alder.
  • Vekt – overvektige har større sjanse for å utvikle diagnosen. Det kan være flere grunner for det; økt stress på hofteleddene og mer inflammasjon som påvirker leddene.
  • Genetikk
  • Etnisitet – europeere har en større forekomst av diagnosen enn asiater (3).
  • Arbeid og aktivitet – mye fysisk aktivitet i jobben eller høyintensitetstrening kan disponere for hofteartrose.
  • Kosthold – lavt innhold av Vitamin K og Vitamin C kan predisponere for hofteartrose (3).
  • Andre sykdommer som endre hormoner som diabetes, økt kolesterol og lavt østrogen

 

Behandling av hofteartrose

Hensikten med behandling av hofteartrose er primært å redusere smerte og muliggjøre bevegelse av hofteleddet. Det finnes ulike behandlingsmetoder for å bedre forhold rundt leddene, men det er også flere tiltak man selv kan gjøre for å redusere disponeringsfaktorene for diagnosen.

Det kan for eksempel være å følge en balansert treningsplan som inkluderer både styrketrening og kondisjonstrening. Forsking viser at overvekt i tillegg til å være en disponerende faktor for hofteartrose, også er en negativ faktor dersom pasienten trenger kirurgi (3). Derfor er det viktig å ta ansvar for eget kosthold og vekt.

Den beste behandlingen av hofteartrose er multifaktoriell, og det er viktig med et godt samarbeid med pasienten for å oppnå gode resultater. En studie blant pasienter med diagnosen viste at de som gjorde vannaerobics over 12 uker, hadde mindre smerter enn de som ikke deltok i samme aktivitet (1).

Behandlingsmålet for pasienter med hofteartrose er å redusere smerter og å muliggjøre bevegelse og stabilitet av hofteleddet. Dette kan inkludere smertestillende- og betennelsesdempende medisiner, spesifikke øvelser og treningsråd.

Injeksjonsterapi har vist å ha god effekt på smerte hos pasienter med hofteartrose når det er brukt sammen med andre behandlinger for hofteplager. Dersom en pasient ikke har lykkes med andre behandlingsmetoder, er kirurgi et godt alternativ og vil gi best resulter om hofteleddet ikke er altfor degenerert.

 

Behandling hos Life Kiropraktikk

Kiropraktikk kan være et godt valg for pasienter med hofteartrose. Selv om forskning ikke er entydig om hvordan fysisk behandling kan forbedre smertene fra hofteartrose, kan de hjelpe pasientene å finne ut og redusere disponerende faktorer til hoftesmertene og å jobbe med å opprettholde mest mulig bevegelighet, styrke og funkjonalitet.

Kiropraktorer har mulighet til å henvise pasienter videre for diagnostiske bilder som kan vise hva som skjer i hofteleddet. Kiropraktorer kan behandle andre ledd som kan være overbelastet på grunn av kompenserende endringer fra hofteartrose.

I tillegg kan kiropraktorer hjelpe med råd til aktivitetsendringer og spesifikke øvelser. Kiropraktorer har autorisasjon for å henvise pasienter videre til ortoped eller andre spesialister om det trengs.

 

Kildehenvisninger

  1. Bartels EM., Juhl CB., Christiensen R., Hagen KB., Danneskiold-Samsøe B., Dagfinrud H., Lund H., Aquatic exercise for the treatment of knee and hip osteoarthritis, Cochrane Database of Systematic Reviews, 2016, Iss 3., Art. No.: CD005523. DOI: 10.1002/14651858.CD005523.pub3. Kilde
  2. Christensen R, Bolvig J, Lund H, et al. Weight loss for overweight patients with knee or hip osteoarthritis. Cochrane Database Syst Rev. 2017;2017(11):CD012526. Published 2017 Nov 6. doi:10.1002/14651858.CD012526. Kilde
  3. Murphy, N.J., Eyles, J.P. & Hunter, D.J. Hip Osteoarthritis: Etiopathogenesis and Implications for Management. Adv Ther 33, 1921–1946 (2016). Kilde

Lignende behandlinger

Spedbarn

Spedbarn og babyer

En vanlig vaginal fødsel er ikke bare en belastning for mammaen, men påfører spedbarnet en blanding av kompresjon og trekkraft på vei ut til en ny virkelighet. Noen ganger går imidlertid ikke fødselen som planlagt. Det kan hende både mor og baby trenger hjelp.

Les mer