Kroniske muskel- eller seneproblemer?

Kroniske muskel- eller seneproblemer?

Har du kroniske seneproblemer (betennelser/tendinopatier) eller muskelplager som ikke har blitt bedre av annen behandling? Da bør du lese litt videre…

Selv om kiropraktorer tradisjonelt sett er forbundet med leddbehandling, bruker vi i dag flere teknikker som fokuserer på muskler og bindevev. Instrument assistert bløtvevsmobilisering har vist seg å være et viktig og utslagsgivende tillegg til den kiropraktiske behandlingen ved mange tilstander.

Instrument assistert bløtvevsmobilisering (IASTM) er en behandlingsmetode med økende interesse, både i USA og i Europa. Metoden blir brukt til å behandle en lang rekke tilstander/diagnoser, inkludert betennelser og smerter relatert til sener og leddbånd (1-6), strekkskader (7), noen langvarige smertetilstander (8, 9) m.m.

Behandlingsformen kan beskrives som massasje ved hjelp av et instrument, laget av stål eller plast, hvor man ved hjelp ulike teknikker mobiliserer muskler, sener og leddbånd. Dette kombineres gjerne med annen behandling.

Selv om IASTM brukes hyppig, er mye bygget på klinisk erfaring. Det er publisert flere mindre studier som støtter bruken av IASTM, men de større studiene venter vi fortsatt på. I hovedsak viser forskningen effekt av IASTM ved smerter relatert til tendinitter/betennelser (10, 11), og hvis det er ønskelig å øke bevegeligheten i et ledd (12). Et eksempel på at man ønsker å øke bevegeligheten er hvis en gammel skade har forårsaket dårligere bevegelse, og at dette indirekte eller direkte har ført til overbelastning og smerter. Dårlig bevegelse i ankel-leddet er f.eks. assossiert med smerter i helen og foten (13), og gir økt risiko for skader (14-16). Eksempler på tendinitter/betennelser er tennis-albue, musearm, golf-albue, løperkne (“runners knee”) og betennelse i achilles-senen.

Annen forskning av høy interesse er dyreforsøk, som viser at akutte skader på sener/leddbånd heler raskere ved bruk av IASTM (17), og at bedre funksjonsvivå oppnås (18). Dette, sammen med god klinisk erfaring, har gjort IASTM til en populær behandlinggsmetode i idrettsmiljøer, hvor man etter skade ønsker å komme så raskt som mulig tilbake til fullt funksjonsnivå.

Så dersom du har vedvarende muskel- og sene smerter og vil komme raskere tilbake til sport, arbeid og daglig aktivitet, ta kontakt på 69 87 80 80 eller post@lifekiropraktikk.no. Vi hjelper deg gjerne med behandling og et tilrettelagte øvelser.

 

 1. McCormack JR. The management of bilateral high hamstring tendinopathy with ASTYM(R) treatment and eccentric exercise: a case report. The Journal of manual & manipulative therapy. 2012;20(3):142-6.
 2. McCormack JR. The management of mid-portion achilles tendinopathy with astym(R) and eccentric exercise: a case report. International journal of sports physical therapy. 2012;7(6):672-7.
 3. Daniels CJ, Morrell AP. Chiropractic management of pediatric plantar fasciitis: a case report. Journal of chiropractic medicine. 2012;11(1):58-63.
 4. Papa JA. Conservative management of De Quervain’s stenosing tenosynovitis: a case report. The Journal of the Canadian Chiropractic Association. 2012;56(2):112-20.
 5. White KE. High hamstring tendinopathy in 3 female long distance runners. Journal of chiropractic medicine. 2011;10(2):93-9.
 6. Hammer WI. The effect of mechanical load on degenerated soft tissue. Journal of bodywork and movement therapies. 2008;12(3):246-56.
 7. Howitt S, Jung S, Hammonds N. Conservative treatment of a tibialis posterior strain in a novice triathlete: a case report. The Journal of the Canadian Chiropractic Association. 2009;53(1):23-31.
 8. Slaven EJ, Mathers J. Management of chronic ankle pain using joint mobilization and ASTYM(R) treatment: a case report. The Journal of manual & manipulative therapy. 2011;19(2):108-12.
 9. Melham TJ, Sevier TL, Malnofski MJ, Wilson JK, Helfst RH, Jr. Chronic ankle pain and fibrosis successfully treated with a new noninvasive augmented soft tissue mobilization technique (ASTM): a case report. Medicine and science in sports and exercise. 1998;30(6):801-4.
 10. Blanchette MA, Normand MC. Augmented soft tissue mobilization vs natural history in the treatment of lateral epicondylitis: a pilot study. Journal of manipulative and physiological therapeutics. 2011;34(2):123-30.
 11. Wilson JK, Sevier TK, Helfts R, Honing EW, Thomann A. Comparison of Rehabilitation methods in the Treatment of Patellar Tendinitis. Journal of sport rehabilitation. 2000;9(4):304.
 12. Laudner K, Compton BD, McLoda TA, Walters CM. Acute effects of instrument assisted soft tissue mobilization for improving posterior shoulder range of motion in collegiate baseball players. International journal of sports physical therapy. 2014;9(1):1-7.
 13. Irving DB, Cook JL, Menz HB. Factors associated with chronic plantar heel pain: a systematic review. Journal of science and medicine in sport / Sports Medicine Australia. 2006;9(1-2):11-22; discussion 3-4.
 14. DiGiovanni CW, Kuo R, Tejwani N, Price R, Hansen ST, Jr., Cziernecki J, et al. Isolated gastrocnemius tightness. The Journal of bone and joint surgery American volume. 2002;84-A(6):962-70.
 15. Kaufman KR, Brodine SK, Shaffer RA, Johnson CW, Cullison TR. The effect of foot structure and range of motion on musculoskeletal overuse injuries. The American journal of sports medicine. 1999;27(5):585-93.
 16. Pope R, Herbert R, Kirwan J. Effects of ankle dorsiflexion range and pre-exercise calf muscle stretching on injury risk in Army recruits. The Australian journal of physiotherapy. 1998;44(3):165-72.
 17. Loghmani MT, Warden SJ. Instrument-assisted cross-fiber massage accelerates knee ligament healing. The Journal of orthopaedic and sports physical therapy. 2009;39(7):506-14.
 18. Davidson CJ, Ganion LR, Gehlsen GM, Verhoestra B, Roepke JE, Sevier TL. Rat tendon morphologic and functional changes resulting from soft tissue mobilization. Medicine and science in sports and exercise. 1997;29(3):313-9.

Relaterte saker

No Comments Yet.

Leave a reply