Skade – hvile eller aktivitet?

Young woman having knee pain

Den seneste tiden har det vært et stort fokus på å redusere sykemelding og å få folk i arbeid selv om de har smerter eller skader. Det har vist seg at man blir fortere bra dersom man fortsetter å jobbe så godt som skaden tillater. Men hva med trening? Her på Life Kiropraktikk ser vi mange idrettsutøvere som kommer inn med ymse skader. Spørsmålet om hvorvidt de skal dra på trening kommer alltid opp… Så skal man trosse smertene og komme seg på banen, eller hvile til alt føles bra??

Svaret ligger nok litt midt i mellom og kommer selvfølgelig an på hvor alvorlig skaden er. Ikke legg ut på joggetur med brudd i foten, og ikke tren benkpress med skuldra ute av ledd… Det er imidlertid godt dokumentert at trening øker hormoner som stimulerer oppbygning og reparasjon av kroppen. Så det er absolutt hensiktsmessig å trene og bevege seg! Selv med brudd og alvorlige skader bør andre deler av kroppen trenes for at man skal bli raskest mulig frisk. Man skal også bevege skadestedet innenfor tålegrense for å stimulere vevet lokalt. (jeg har lagt ved en artikkel for de av dere som har lyst på litt teknisk lesing)

Så nå som vi har bekreftet at trening fortsatt er hensiktsmessig ved skader er det vikting å tenke på hvor grensen går! Det har blitt en klisje at man skal lytte til kroppen, men hvordan skal vi tolke det den sier? Skal vi stoppe all aktivitet som gir smerte? Jeg har dessverre inget fasitsvar pa dette, men jeg hater å gi pasienter en unnskyldning til å skulke treninga. Jeg pleier alltid å si til pasientene mine at de må se på dette i et litt større perspektiv. Det er som regel greit å ha litt smerte når man trener, men hvordan føler du deg dagen etter? Hvordan har det gått i løpet av uken? Har du blitt gradvis bedre, eller gradvis verre? Dersom man blir gradvis verre er det selvfølgelig på tide å tilrettelegge og trene enda mer alternativt, men ikke legg treningsbaggen på hylla. Behold strukturen med treningstider i uka og tren helst sammen med treningskameratene selv om du ikke kan gjøre det de gjør. Dette hjelper med å opprettholde motivasjon, rutine og en positiv innstilling.

Er du i tvil, så slå på tråden eller bestill en time på nett. Vi kan tilby både behandling og veiledning til alternativ trening.

Prof. W. J. Kraemer, N. A, Ratamess, Hormonal Responses and adaptations to resistance exercise and training, Sports Medicine, April 2005, Vol 35 (4) pp 339-361

Relaterte saker

No Comments Yet.

Leave a reply